Vaak vragen ouders mij hoe ze hun kroost kunnen helpen bij het leerwerk van toetsen.
Mijn antwoord is dan altijd: “Luister”
Luister de dag voor de toets naar kind terwijl het vertelt wat hij of zij geleerd heeft. Dit heeft alles te maken met de Feynmantechniek. Hoe werkt het?

Richard Feynman (New York, 11 mei 1918 – Los Angeles, 15 februari 1988)  was een Amerikaanse theoretisch natuurkundige. Hij staat bekend om zijn onderzoek naar:

  • de formulering van padintegralen van de kwantummechanica
  • de theorie van de kwantumelektrodynamica
  • de natuurkunde van de superfluïditeit van ondergekoeld vloeibaar helium het Parton-model in de deeltjesfysica

 

“Ik weet niet wat er mis is met mensen: ze leren niet door te begrijpen, ze leren op een andere manier, door routine of door iets anders. Hoe kwetsbaar is hun kennis!”
-Richard Feynman-

De Feynman-techniek is door Feynman’s biograaf James Gleick uitgelegd in het boek Genius: The Life and Science of Richard Feynman.

De techniek:
Eerst moet uw kind aan de slag!
(geen zin om te lezen? YouTube video van Sprouts )

STAP 1 : leg het uit aan een kind
Neem een leeg blad en schrijf over het onderwerp. Schrijf kort wat je over het onderwerp weet, alsof je het zou uitleggen aan een kind. Niet een intelligente volwassen persoon, maar een 8-jarige, die genoeg woordenschat en aandacht heeft om iets te begrijpen.

Heb je je er ooit op betrapt dat je moeilijke woorden overschrijft om te maskeren dat je onvoldoende over het onderwerp weet?
Door het onderwerp uit te leggen aan een kind, forceer je jezelf om de stof op een dieper niveau te begrijpen. Kan je dit niet? Dan wordt het snel duidelijk welke stukken van het onderwerp meer verduidelijking nodig hebben.

STAP 2 : Review
Via stap 1 merk je gaten in je kennis als je iets niet kan verwoorden, uitleggen of vergeet. Hier start het effectieve leerproces. Je zit vast dus ga terug naar de bron en herbekijk de leerstof tot je het wel kan verwoorden in eenvoudige bewoordingen.

STAP 3 : Organiseer en vereenvoudig
Lees je aantekeningen hardop. Als de leerstof niet eenvoudig is of verwarrend klinkt, blijf vereenvoudigen tot het duidelijk wordt.

STAP 4 : Testen
Wil je echt zeker zijn, laat de tekst dan effectief aan een 8-jarige lezen of zoek een “testdummy” die niets van het onderwerp kent. Die testdummy, dat kan u zijn als ouder!

Bij stap 4 luister u aandachtig naar wat uw kind vertelt. Stel vragen tussendoor als “Leg dat eens verder uit?” of “kun je voorbeelden noemen?”. Uw kind moet dan nadenken en verdiept zich dan actief in de stof. Actief leren is bewezen veel effectiever te zijn dan leren uit boek, wat veelal betekent dat uw puber staart naar een boek zonder de hersenen echt aan te zetten.

Leerlingen geven met regelmaat aan dat ouders geen tijd hebben om te overhoren of te luisteren. Hier komt mijn belerende gedeelte. Maak tijd hiervoor met uw kind. Wanneer u als ouders tegen uw kind vertelt dat huiswerk en school belangrijk zijn, laat dat dan ook zelf zien in uw acties. Geen woorden maar daden. De taakverdeling bij Feynman is duidelijk, eerst uw kind aan de slag en daarna u. Met volle aandacht. Samen komen we er wel.