In het StudieBoxlokaal maken we altijd grapjes over leraren, ondanks dat ik zelf natuurlijk ook gewoon voor de klas sta. Leraren hebben geen leven, geen humor, geen stijl, zijn slecht betaald en bovendien raar.

Er is één speciale categorie leraren, de YouTube leraren. YouTube leraren hebben natuurlijk ook geen stijl, geen leven en geen humor maar zijn niet slecht betaald maar zelfs meestal onbetaald. Want die hebben niet genoeg hits om YouTube helden te worden en vet betaald te krijgen door sponsors zoals Enzo Knol en Monica Geuze maar doen dit uit hobby en liefde voor hun vak. Onbegrijpelijk voor leerlingen, wie maakt er nou filmpjes over Pythagoras, klimaat, staatsinrichting en onregelmatige werkwoorden in zijn vrije tijd?

Ik vind deze leraren zeker wel YouTube helden. Hoe mooi is het dat docenten die tijd en moeite nemen om niet alleen hun eigen leerlingen, maar álle leerlingen van Nederland kennis te willen geven van hun vak. Leerlingen kunnen zelf kiezen van welke leraar ze extra uitleg krijgen. Van die man met die grapjes, die vrouw die zoveel special effects gebruikt of die meneer met dat grappige accent. Maakt niks uit, jij kiest de docent die bij jou past. . Zo kan je ook leren, gewoon superchill met de mogelijkheden van nu!

Natuurlijk is alleen een filmpje kijken niet voldoende om die ene moeilijke toets te halen. Je zal meer moeten doen. Bovendien moet je kritisch blijven op je bronnen. Is dit wel een goede leraar? Klopt het wat hij zegt? Klopt het filmpje met wat ik moet leren? En zoals Pedro de Bruykere beschrijft in het boek Klaskit: doet het me nadenken? Want de kans is groot dat je iets beter en langer onthoudt als je er over na moest denken.

Ik adviseer leerlingen om te leren met Bales in je achterhoofd. Bales geeft aan dat je leert van wat je hoort, ziet, oefent en uitlegt. Hiermee wil ik niet zeggen dat de leerpiramide van Bales zaligmakend is, immers, elk kind leert anders. Op meerdere manieren de te leren informatie tot je nemen werkt wel degelijk voor iedereen. Het kijken van een goed YouTube filmpje maakt hier een goed onderdeel van uit. Het stappenplan wat ik maakte met de leerpiramide van Bales in mijn achterhoofd, download je hier:  Leren volgens Bales -StudieBox .

Wie zijn enkele van mijn YouTube helden?

Nederlands:

Arnoud Kuijpers  YouTube Link Arnoud Kuijpers

Ruud Hermans  YouTube Link Ruud Hermans

Engels:

Engels gemist YouTube Link Engels gemist

Wiskunde:

Wiskunde Academie YouTube Link Wiskunde Academie

Aardrijkskunde:

David Pijpaert YouTube Link David Pijpaert

Meneer Den Turck YouTube Link Meneer Den Turck

Geschiedenis:

Joost van Oort YouTube Link JORTgeschiedenis

Natuurkunde:

Meneer Wietsma YouTube Link Meneer Wietsma

Wie is jouw favoriete YouTube leraar?

Veel kijkplezier!