Bij elk intakegesprek (en bij elke ouderavond) hoor ik: “Die telefoon hé, die gooit roet in het eten. Hij kan hem niet wegleggen. We hebben hem verboden thuis”. Tsja, die telefoon…dat is inderdaad afleiding nummer 1 bij leerlingen. Wegleggen is moeilijk, je zou maar net dat ene belangrijke appje missen van die fantastische jongen uit de klas!

Maar die telefoon is ook fijn. Sommige leerlingen maken graag huiswerk met een muziekje op de achtergrond, gebruiken Google bij het huiswerk, kijken filmpjes op YouTube waar uitleg op gegeven wordt en kijken op Magister of Somtoday om te zien wat het huiswerk is en of de leraar misschien nog tips bij heeft gezet. Dus “Weg met die telefoon!” is echt te kort door de bocht.

Bij StudieBox kijk ik altijd hoe ik die telefoon kan inzetten om juist beter aan de gang te kunnen met het huiswerk. In deze blog mijn favoriete apps bij het huiswerk op een rijtje!

Befocused

https://itunes.apple.com/us/app/be-focused-focus-timer-goal-tracker-for-work/id973130201?mt=8

Deze app belooft: Productivity timer to help you get more things done. En dat doet hij ook. Deze app is een timer die je kan instellen volgens de Pomodoro techniek.  De techniek bestaat uit vijf stappen

  1. Besluit welke taak je gaat doen
  2. Stel de timer in op 15 á 25 minuten (ligt eraan hoe goed jij je kan concentreren)
  3. Werk aan de gekozen taak tot de timer gaat
  4. Neem een korte pauze (ongeveer 5 minuten)
  5. Elke vierde “pomodoros” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

Quizlet

Quizlet is een gratis online leerprogramma met app. De woordenlijsten (vreemde talen of begrippen) kunnen door gebruikers zelf worden ingevoerd of gedownload. Nadat de woorden zijn ingevoerd, kunnen ze worden overhoord. Er kan dan gekozen worden uit verschillende overhoormethoden: Flash Cards (Flashkaarten), Gravity (Zwaartekracht), Learn (Leren), Long-Term Learning (Langetermijn-leren), Speller (Spelling) en Scatter (Verspreiden). www.quizlet.com

Clear Lock

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.clearproductivity.clearlock

Clear your distractions! Hiermee worden websites en apps die jij net iets te vaak bezoekt tijdelijk geblokkeerd, zodat je je volledig op je huiswerk kunt storten.

MyHomework

https://myhomeworkapp.com/apps . Een huiswerkplanner waarin je overzichtelijk (met kleurtje) kan plannen. De app kan je zo instellen dat je meerdere studeermomenten hebt per toets en dat je een signaaltje krijgt wanneer het tijd is om te gaan        leren.

Er zijn nog natuurlijk meer superfijne apps. Wat zijn jouw favoriete huiswerkapps?