Mijn To do lijstje van afgelopen maandag. Niks heftigs maar allemaal dingen die moeten gebeuren. Op gespaarde “klusjes” die het hele weekend door mijn hoofd zoemen. Lena: “Niet vergeten mam, ik wil naar de speeltuin op mijn verjaardag”. Manlief: “Rianne, regel jij dat we deze maand met zijn allen terecht kunnen bij de tandarts”. Accountant: “Rianne, mail je me je boekhouding van StudieBox, dan verwerk ik het deze week”. Leerling: “Juf, wat is mijn cijfer? Als ik een voldoende heb, krijg ik een tientje van ons pa”. Als ik een beetje rust wil hebben in mijn hoofd, moet ik alle taken opschrijven. Op papier, uit mijn hoofd. Werkt fantastisch voor me.

Correctie: het werkt fantastisch voor me in het weekend om al die taken voor me uit te schuiven. Op de maandag is er lichte paniek. Het lijstje heeft vaak de proportie aan genomen van een LIJST in plaats van een lijstje. De taken staan random door elkaar, van groot tot klein, van belangrijk tot onbenullig etcetera.

Dat kan dus beter! Dus een blog over To do or not to do.

To Do bij To Do:

–         Tijdsplanning: wanneer doe je wat en hoe lang ga je er over doen. Houd het kort en bondig, voor je het weet schrijf je een volledige planning. Ik merk dat het mijn dag ordent en sturing geeft.


–         Eisenhower Matrix: Huh? Die president? Dwight D. Eisenhower, voormalig generaal tijdens WOII en oud president van Amerika, ontwikkelde een systeem waarin hij zijn To Do lijst ordende op hoe belangrijk de taak was en hoe dringend de taak was. Zo ontstaan er vier categorieën: belangrijk en zeer dringend, belangrijk maar minder dringend, dringend maar minder belangrijk, onbelangrijk en niet dringend. Zo werkt je af wat af moet en geeft het je voldoening.

–         Houd de lijst up to date. Streep door wat je gedaan hebt, dat geeft een geluksmomentje, een beloningsgevoel.

To Not Do:

–         Vage en onoverzichtelijk taken noteren.

–         Teveel taken noteren.

–         Meerdere To do lijstjes tegelijk hanteren.

–         Negatieve formulering van een taak.

–         Inflexibel zijn in je taken.

Er zijn talloze apps die je kunnen helpen met de To Do lijstjes. Mijn persoonlijke favorieten:

Wunderlist

Evernote

OneNote

ToDoIst

Bij StudieBox werken we met de StudieBoxplanner. Ook hier staat een To do lijst in. Daarin kunnen taken genoteerd worden zoals: docent mailen, afspraak maken met groepje voor de opdracht bij aardrijkskunde, boek lezen voor Nederlands enzovoorts. Onze tip is daarbij is: schrijf het in de To do lijst dan is het uit je hoofd en plan vervolgens in wanneer je ermee aan de slag gaat. Je vindt meer over de StudieBoxplanner hier.