Je hebt een dag waarin je alles goed doet om je huiswerk tot een succes te maken. Je noteert je huiswerk, je slaat thuis je agenda open (of opent je Magister/ Somtoday app), je maakt een planning…..En dan moet je beginnen met je je huiswerk of niet…..misschien toch nog even je vrienden appen over die hilarische grap over die leraar en natuurlijk die grap even op Snapchat zetten met een rare foto van die leraar erbij en als je toch op Snap zit moet je natuurlijk even alle snaps van je vrienden bekijken en liken. Dan kun je net zo goed hetzelfde even doen op Insta. Daarna even naar beneden om in de keuken een colaatje en wat koekjes halen. Onderweg naar boven op de trap je zusje even irriteren en elkaar wat duwen. Doorlopen naar je kamer. Ieuw, je toetsenbord is vies, even schoonmaken met de tandenborstel van je broer. Wat ging je ook al weer doen?

SOG noemen we dit, Studie Ontwijkend gedrag. Alles is ‘even’ belangrijker dan je huiswerk. En die ‘evens’ kosten je al gauw een uur.

Hoe voorkom je nou SOG?

Een goede tip kan de Pomodoro methode zijn. Pomodoro? Een tomaat? Ja, inderdaad een tomaat maar ook een time management methode. De bedenker (de Italiaan Francesco Cilliro) gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat toen hij deze techniek ontwikkelde.

Wat houdt de Pomodorotechniek in?

Je gebruikt een kookwekker (of app, de apps zal ik later beschrijven) om bij te houden hoe lang je leert en hoe lang je pauzeert. Welke stappen doorloop je?

  1. Eenheden (of Pomodoro’s) voorbereiden, maak een lijst met taken en een lijst met wat je in de pauzes wilt doen.
  2. Taak kiezen voor de Pomodoro.
  3. Kookwekker of app instellen op 20 minuten en werken tot de wekker afgaat.
  4. Pauze van 5 minuten. Beloon jezelf in deze pauze omdat je goed gewerkt hebt.
  5. Kookwekker of app weer instellen op 20 minuten en werken tot de wekker afgaat.

Na vier Pomodoro’s ( dus 4 x 20 minuten werken incl de korte pauzes) moet je 20 minuten pauzeren.

Welke apps kunnen je hierbij helpen?

Apple Store:

Befocused

Focus Keeper Free

Flat Tomato

Google Play Store:

Brain Focus Productivity Timer

Team Pomodoro

Clockwork Tomato

Tip: Zet pushberichten (een pushbericht is een kort bericht dat op het scherm van de telefoon getoond wordt. Ook al heb je de app niet eens open, je krijgt het bericht direct te zien) op je telefoon uit zodat je niet afgeleid wordt door vrienden op Whatsapp, Snapchat, Instagram enzovoorts. De vliegtuigmodus van je smartphone aanzetten werkt hier goed tegen maar je hebt kans dat je timer app dan niet werkt.

Waarom helpt deze time management techniek bij SOG?

Bij deze techniek werk je geconcentreerd in een afgebakende tijd, aan een afgebakende taak en beloon je jezelf met een pauze (waarin je chocolade gaat eten bijvoorbeeld;)). Jouw brein is gevoelig voor duidelijkheid en beloning en drukt daardoor het uitstelgedrag naar de achtergrond. Daarbij geeft het je jouw brein het signaal dat je kunt gaan starten, je hoeft immers niet de hele dag te knallen maar je hebt allemaal overzichtelijke kleine taakjes. Je traint je doorzettingsvermogen en discipline en krijgt meer besef van tijd. Je leert wat je in een bepaalde tijd kan doen zodat je betere planningen kan maken.

Deze techniek werkt natuurlijk niet alleen bij SOG. Ook als je niet studeert maar een baan hebt (laten we het WOG noemen; Werk Ontwijkend Gedrag) kun je deze techniek gebruiken om al je taken en werkzaamheden te plannen en ze uit te voeren.

Wat is jouw ultieme tip tegen SOG / WOG?

Succes en time ze!