SOG, het probleem van elke student en leerling. Studie Ontwijkend Gedrag oftewel  uitstelgedrag; alles is belangrijker dan studeren. Er liggen veel afleidingen op de loer wanneer je wil starten met studeren. Je telefoon, de laptop, Netflix, gedachten, andere mensen en zelfs schoonmaken kan ineens aantrekkelijker zijn dan studeren.

Eerder schreef ik een blogartikel  over SOG te lijf gaan met de Pomodoro techniek. Timemanagement, prioriteiten stellen en op tijd pauzeren helpen je om het studeren niet uit te stellen maar aan de bak te gaan.

Aan de kern van SOG ligt nog iets anders namelijk slapen. Vermoeidheid is funest voor al je vaardigheden. Je bent minder scherp, verminderde energie, moeite met complexe taken en daarbij kies je wanneer je moe bent altijd de weg van de minste weerstand.

Een nachtje door feesten, het bingewatchen van je favoriete serie op Netflix totdat de zon opkomt of gamen tot je ogen vierkant zijn zorgen ervoor dat je dagen erna last heb van een mini-jetlag (Kinge Siljee omschrijft het zo in het boek Studie-ontwijkend gedrag te baas). Je slaapt lichter waardoor je focus verliest en focus is keihard nodig om succesvol te studeren. Je energielevel is dan te laag en wederom kies je voor de weg van de minste weerstand en voor je het weet lig je op de bank 10 afleveringen van Stranger Things op Netflix te kijken in plaats van een studieboek open te slaan. Mag je dan niet feesten en leuke dingen doen? Natuurlijk wel maar beperk het tot het weekend en denk goed na of gamen tot de late uurtjes nu echt wel een toegevoegde waarde heeft voor jouw leven en doelen die je hebt.

Wat zijn tips om beter te slapen?

·        Houd je slaapkamer beeldschermvrij. Even nog je Instagram checken in bed voordat je gaat slapen kan leiden tot 2 uur internetsurfen, even die aflevering kijken op Videoland zorgt ervoor dat je er nog 3 kijkt omdat je wilt weten hoe die cliffhanger afloopt. Het licht van de tv zorgt er voor dat je slaapritme verstoort wordt. Je bed is om in te rusten (andere bedactiviteiten laat ik voor het gemak achterwegen) en je lichaam raakt in de war van al dat licht en geflits.

·        Lees voordat je gaat slapen. Studieboeken hebben weinig zin omdat je brein in bed niet meer actief zaken opslaat, kies voor het genre wat je het meest ligt. Het lezen van een boek is een lichte activiteit (zonder flikkerend licht) waardoor je vanzelf in slaap valt.

·        Stop met piekeren. Makkelijker gezegd dan gedaan maar piekeren houdt je wakker. Schrijf voordat je gaat slapen de zaken op waar jij stress over ervaart. Dat lucht op en het papier kan je er morgen weer bij pakken, dat geeft je rust voor de nacht.

·        Probeer acht uur te slapen. Klinkt suf maar je brein en lichaam hebben simpelweg oplaadtijd nodig.

·        Weer zo’n suffe tip maar wat moeders zei was waar. De drie R-en: Ritme Reinheid en Regelmaat. Probeer voor het slapen een vaste routine uit te voeren (tandenpoetsen, pyjama aan, in bed, lezen en slapen) en probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. En over dat opstaan, snoozen blijkt totaal zinloos te zijn. Het brengt je geen extra rust, geen extra oplaadtijd en is vooral een onnuttig tijdsverdrijf.

·        Je slaapkamer: beeldschermvrij, goed geventileerd, donker, niet te warm of te koud en natuurlijk een goed bed.

Je zult zien dat wanneer je goed uitgerust bent en dus goed opgeladen, dat je dan meer voor elkaar krijgt en betere beslissingen maakt. SOG (maar ook WOG: Werk Ontwijkend Gedrag) zal erdoor verdwijnen. Het kan zeer nuttig zijn om ook eens kritisch naar je dagritme te kijken. Zet eens op een rijtje wat je allemaal doet op een dag. Wanneer doe je wat en hoe lang. Misschien zit je dag, week of weekend onlogisch in elkaar. Voor StudieBox ontwikkelde ik dit simpele schema: Zo ziet mijn dag eruit- StudieBox. Door middel van kleuren zie je direct waar het fout gaat (of juist heel goed!) en kun je aan de slag met je dagritme op orde te stellen.

Welterusten!