+31 6 43063157 info@studiebox.net

Op de blog van StudieBox schrijven docenten uit het voortgezet onderwijs een blogbericht met daarin een studietip.

Deze keer is de beurt aan Noor van de Schans.

Noor heeft net eindexamen havo gedaan aan het Pius X College in Bladel. Volgend jaar gaat Noor studeren aan de Fontys Hogeschool, Lerarenopleiding Engels. Noor is dus nog geen docent, maar vertelt in deze blog over haar eindexamen.

Examen

Examens, dit betekent voor vele een stressvolle tijd. Ik zou niet eerlijk zijn als ik niet toe zou geven dat dit voor mij niet zo was, maar toch heb ik me er tot twee keer toe doorheen weten te slaan. Hopelijk help ik de lezers van deze blog met mijn stukje een beetje op weg en slaan zij zich er ook doorheen dankzij mijn motivatie. Ik ga jullie namelijk wat vertellen over het leren van de examens, het maken van de examens en het wachten op de examenuitslag.

Zoals ik al meldde, heb ik zelf twee keer examen gedaan. Allebei op het Pius X-College in Bladel. De eerste ronde was op het vmbo-t (het oude mavo) en de tweede ronde was op de havo. Toen de examens op het vmbo-t eenmaal begonnen was het natuurlijk best spannend om voor de eerste keer examens te gaan maken, maar gelukkig zakte de spanning toen ik merkte dat wij vanuit school een hele goede voorbereiding hadden en ik ook nog eens wist dat ik goed had geleerd. Dit gevoel had ik door persoonlijke omstandigheden wat minder toen ik examen deed op de havo. Toch heeft ook mijn voorbereiding en de hulp die ik kreeg, omdat ik heel veel thuis heb gezeten, geloond en kan ik nu met trots zeggen dat ik twee diploma’s op zak heb.

Het leren zelf gaat, om het even simpel te zeggen, in twee fases. Zo bereid je om te beginnen veel voor in de lessen. Dit gebeurt door middel van de toetsen die je gedurende het jaar maakt en de daarbij behorende aantekeningen die je maakt of krijgt om de toetsen voor te bereiden. Dankzij de punten van de schooltoetsen weet je uiteindelijk waar je misschien nog wat aan moet werken. Vanuit hier ga je leren voor de examens zelf. Eigenlijk herhaal je hiermee de stof van het hele schooljaar en eerdere jaren. Je laat op een examen dus echt jouw kennis van een vak zien. Persoonlijk heb ik gemerkt dat je jezelf het beste op een examen voorbereidt door heel veel te oefenen met examens van voorgaande jaren en tijdens het leren ook zeker zorgt voor ontspanning. Hierdoor krijg je nadat je hebt geleerd hopelijk de bevestiging dat je genoeg aan een vak hebt gedaan, krijg je een idee hoe lang een examen duurt en kan je met een gerust hart de examens maken.

Het is voor velen lastig om voor te stellen hoe de examen er uit zien en hoe ze zullen gaan. Per niveau zit hier dan ook veel verschil in. Hoe hoger je leerniveau, hoe meer je gaat werken met inzicht. De examens zelf waren dus heel erg verschillend door het verschil in niveau. Toch ben ik er van overtuigd dat je niet zomaar op een bepaald niveau zit en je deze (goed) doorkomt wanneer je netjes je werk hebt bij gehouden en goed hebt geleerd. Daarnaast scheelt het ook dat je de examens gewoon in de gymzalen op school maakt. Je zit in lange rijen achter elkaar en er lopen een aantal docenten te surveilleren. Het is dus allemaal herkenbaar. Dit stelde mij persoonlijk al op mijn gemak. Ook zorgen ze voor een flesje water (het is immers een lange zit) en nemen ze de examens nog een keertje vlug met je door zodat jij kan kijken of er foutjes in zitten en vast een beetje met het examen kennis kan maken. Vanaf dat moment beginnen de examen en is het muisstil zodat jij je kunt concentreren.

Tot slot is het wachten geblazen. De examens zijn na ongeveer twee weken afgelopen en jij moet wachten op de uitslag. Voor de éen is dit spannender als de ander, maar gelukkig kan jij er zelf alles aan doen om het voor jezelf zo ontspannen mogelijk te maken door afleiding te zoeken en er voor te zorgen dat je zo voor staat dat er niet snel iets mis kan gaan. Het is hard werken, maar zoals vele zeggen: hard werken loont zich. Zolang je goed je best doet gedurende het jaar en je goed voorbereid door het leren/oefenen (ook voor inzichtelijkheid) kun je alles aan en ben jij slim op jouw eigen manier.

Hopelijk is het voor jullie lezers nu een beetje duidelijk wat jullie te wachten staat. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar jullie komen er wel! 🙂