Strakke planning gemaakt, goed gestudeerd (precies zoals je werd aangeraden door StudieBox), je laten overhoren door je ouders en megalekker geslapen. BAM, dat wordt dus een 10 halen vandaag.

Relax loop je het lokaal in, gaat zitten en legt je spullen klaar. De docent deelt de toets uit en roep door de klas: “Vanaf nu bent u stil, kijkt u alleen op uw eigen blaadje en start u met de toets!”.

Vraag 1
Lees de tekst.

Een volksliedje uit de Sovjet-Unie, populair in de jaren dertig:
‘Vijfjarenplan? Vijfjarenplan?
Wij doen het wel in tien.
Naar de kolchoz zal ik niet gaan,
Want daar is geen brood te zien!’

a Een kolchoz is een groot boerenbedrijf waar honderden boeren samenwerken. Wat heeft dat te maken met het begrip ‘collectivisatie’?
b Wat vonden de mensen die dit liedje zongen van het beleid van Stalin? Geef twee argumenten bij je antwoord.

Je pakt je pen en wilt beginnen met schrijven….maar er komt niks. Noppes….nada…. Paniek!
Hoe kan dat nou?

Black-out
Dit vreselijke fenomeen noemt men een black-out. Een black-out is een tijdelijke stoornis van de hersenen. De informatie uit het kortetermijngeheugen wordt dan niet doorgegeven aan het langetermijngeheugen. Met andere woorden: bij een black-out kan men zich niet meer herinneren wat er gebeurd of geleerd is.
Wat triggert het brein dat de informatie verstoort wordt? Stress en faalangst zijn de grootste triggers. Gezonde stress kan ervoor zorgen dat je tot grootse prestaties komt. Kijk maar eens naar topsporters. Het verhoogde cortisolniveau (cortisol is een hormoon dat vrij komt bij stress) zorgt ervoor dat je lichaam op de top van zijn kunnen presteert. Bij ongezonde stress zorgt de cortisol voor een soort kortsluiting, een black-out.
Faalangst is ook een grote oorzaak van de black-out. Wanneer je alleen maar negatieve gedachten in je hoofd hebt (”ik kan het niet”, “ik ben echt dom” etc) wordt je brein hiermee overspoelt en kan het niet meer goed en redelijk nadenken. Negatieve gedachtes, ook wel niet-helpende gedachten genoemd, verlammen je brein en veroorzaken black-outs.

Allemaal leuk en aardig, je weet nu hoe het komt, maar het belangrijkste…hoe kom je er van af?

Tips:
– Helpende gedachten: meteen het moeilijkste…..Zet je niet-helpende gedachten om naar helpende gedachten. Makkelijker gezegd dan gedaan maar dit kun je jezelf aanleren/ trainen. Voorbeelden van helpende gedachten zijn bijvoorbeeld: Ik geloof dat ik het kan en ik heb goed geleerd dus ik laat ze een poepie ruiken (ik weet het, zo zou je oma het zeggen maar laten we het hier netjes houden).
– Ademhaling: een goede rustige ademhaling zorgt ervoor dat het eerder genoemde cortisolniveau daalt en dat je korte- en langetermijngeheugen weer gaan communiceren. Kortom, je stresslevel daalt wanneer je rustig en diep inademt door je neus en rustig uitademt door je mond. Probeer het niet te opvallend te doen tijdens je toets. Wanneer je zit te hijgen als een hond zal iedereen je aankijken en dan stijgt je stresslevel weer.
– Goed en rustig slapen. Tips daarvoor vind je in een eerder blog van StudieBox: Slapend SOG vermijden
– Drink geen alcohol. Alcohol verstoort sowieso je geheugen!
– Vraag steun. Wanneer de mensen op je heen je positief benaderen voor een toets en je moed inspreken, dan zal de faalangst minder grip op je hebben. Alles wat je aandacht geeft groeit. Laat de positiviteit groeien!
– Sport en beweging: er veel onderzoek hierna gedaan. Sport en bewegen verlaagd je stresslevel aanzienlijk. Meer informatie hierover.
– Leer goed en plan goed. Dit zorgt voor rust.

Stappenplan
Bij StudieBox gebruiken we een stappenplan om black-outs tegen te gaan. Je download het hier: Stappenplan Black-out  
Het stappenplan houdt in het kort in dat je eerst de opgaves maakt die je wel weet. Je krijgt hierdoor weer wat zelfvertrouwen. Zo maakt je langzaam maar zeker je toets. Combineer dit met rustig adem halen en de andere genoemde tips en jij bent de black-outs weer zo de baas!

Heb jij nog goede tips tegen black-outs? Ik hoor ze graag!